Σχετικά με την Κόρινθο
Η Κόρινθος βρίσκεται στην βορειοανατολική Πελοπόννησο, σε απόσταση 85 χλμ από την Αθήνα και αποτελεί το σταυροδρόμι μεταξύ της Πελοποννήσου με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και του Αιγαίου – Ιονίου Πελάγους (μέσω του Ισθμού). Με πληθυσμό 30.176 κατοίκους (ΕΣΥΕ 2011), είναι πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και έδρα του Δήμου Κορινθίων (πληθυσμός 58.192). Η πόλη αποτελεί συνέχεια της Αρχαίας Κορίνθου η οποία ήταν μεγάλο εμπορικό κέντρο και σημαντική στρατιωτική δύναμη για πολλούς αιώνες. Η σύνδεσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται μέσω των Εθνικών Οδικών Αξόνων (Πάτρα-Κόρινθος-Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα), του Σιδηροδρομικού Δικτύου (Κιάτο-Κόρινθος-Αθήνα/Πειραιάς-Χαλκίδα/Θεσσαλονίκη) και του λιμένα Κορίνθου. Στο κέντρο της πόλης εδρεύει η Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η τοπική οικονομία βασίζεται στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, τις ελαφρές βιομηχανίες, τις μεταφορές και τον τουρισμό. Πόλος έλξης των επισκεπτών αποτελούν οι αρχαιολογικοί χώροι, οι παραλίες (Κορινθιακός και Σαρωνικός Κόλπος), τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους, το λιμάνι και το κέντρο της πόλης.
Στόχος και επιθυμία της Δημοτικής Αρχής Κορινθίων (Δήμαρχος: Βασίλειος Νανόπουλος) είναι να υιοθετήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου, καθώς έχει την δύναμη να βελτιστοποιήσει την δομή και να επιφέρει σημαντικές ποιοτικές αλλαγές, εξασφαλίζοντας το παρόν και παρέχοντας ευοίωνο μέλλον στους πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή, από τον Αύγουστο 2020, η Κόρινθος συμμετέχει στο Πρόγραμμα Ευφυείς Πόλεις (Intelligent Cities Challenge) ως ομάδα «ICC Τρίπολη-Κόρινθος» και βρίσκεται ανάμεσα στις 126 πόλεις από όλη την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος.
- Είναι σαφές ότι σε ένα Δήμο που εξελίσσεται και αναβαθμίζεται τεχνολογικά, οι Δημότες θα έχουν οφέλη, τα κύρια των οποίων σχετίζονται με:
- Την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση του πολίτη, εκσυγχρονίζοντας την δημόσια διοίκηση και βελτιώνοντας την ποιότητας ζωής και καθημερινότητάς του (πρόσβαση σε υπηρεσίες, κινητικότητα, ασφάλεια, υγεία, κτλ).
- Την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών.
- Την επίτευξη υψηλών επιπέδων στην επιχειρηματικότητα και καινοτομία.
- Την δημιουργία θέσεων εργασίας.
- Την συμμετοχή των πολιτών στην λήψη αποφάσεων.
- Την προστασία του περιβάλλοντος (διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, αέρια ρύπανση, θαλάσσια ύδατα).
- Την διατήρηση της βιωσιμότητας (πράσινη ανάπτυξη, βιοποικιλότητα, ενεργειακή κατανάλωση, εξοικονόμηση φυσικών πόρων).