Σχετικά με την Τρίπολη

Η Τρίπολη αποτελεί το διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου και γεωγραφικό σταυροδρόμι στις μεταφορές και στην ενέργεια, αλλά και στην πορεία δημοφιλών μνημείων πολιτισμού. Είναι μία σύγχρονη πόλη που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται συνεχώς. Χαρακτηρίζεται για τις πολλές, όμορφες πλατείες και πάρκα που διαθέτει. Πάνω από σαράντα (40) χώροι πρασίνου (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές κλπ) συνολικού εμβαδού πλέον των 150 στρεμμάτων, σε συνδυασμό με τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια, καθιστούν την πόλη από τις πιο όμορφες και ανθρώπινες της χώρας. Έχει διατηρήσει όλη της την αρχοντιά και είναι ένα πρότυπο ανάπτυξης από τη μία και παράδοσης από την άλλη. Με σπουδαία εμπορική και παραγωγική ιστορία, είναι ταυτόχρονα μια πόλη φιλόξενη, ζεστή, με ανθρώπινους ρυθμούς και μοναδικό χρώμα. Τα έργα ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, βελτιώνουν την εικόνα της πόλης και αναβαθμίζουν το ιστορικό κέντρο της Τρίπολης.

Ο κομβικός ρόλος της Τρίπολης και ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η υλοποίηση συγκεκριμένης στρατηγικής ενισχύει την ανάπτυξη της πόλης και φέρνει πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα στο σύνολο της περιοχής μέσω της συγκράτησης του πληθυσμού και προσέλκυσης νέου. Η Τρίπολη ήδη πραγματοποιεί ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή, ενώ με τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία «Η πρόκληση των ευφυών πόλεων – Intelligent Cities Challenge» υπερτονίζει την αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή της, μεταξύ άλλων, προς την ψηφιακή της μεταρρύθμιση και μετάβαση.

Ο Δήμος Τρίπολης, ως επικεφαλής της ομάδας «ICC Τρίπολη-Κόρινθος», στοχεύει σταδιακά στην ευφυή, πράσινη, βιώσιμη και ανθεκτική ανάπτυξη της πόλης ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν να ζουν και να εργάζονται σε αυτήν. Γι’αυτό το σκοπό, συνδυαστικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Δήμος Τρίπολης έχει υπογράψει, συμμετέχει ενεργά και είναι μέλος σε άλλα προγράμματα, πρωτοβουλίες και οργανισμούς όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων για το κλίμα και την ενέργεια, η Διακήρυξη σχετικά με τη συνεργασία για την προώθηση του βιώσιμου ψηφιακού μετασχηματισμού στις πόλεις και στις κοινότητες της ΕΕ (living-in.eu), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικών Αρχών, το συμβούλιο νεολαίας InterCity Youth, το Ίδρυμα Anna Lindh, προωθώντας έτσι τα ποικίλα ενδιαφέροντα και συμφέροντα της πόλης και εκπροσωπώντας ανεξαρτήτως όλους τους πολίτες. Τέλος, ο Δήμος Τρίπολης, στο πλαίσιο της ήπιας διπλωματίας των πόλεων, έχει αδελφοποιηθεί με το Παραλίμνι Κύπρου, το Peine Γερμανίας, τη Φοινίκη Αλβανίας και το Catanzaro Ιταλίας.